Jak si vybrat kuchyňskou linku?

admin
1226 Views

Nejdůležitějším prvkem každé kuchyně je kuchyňská linka. Její výběr se nevyplatí podceňovat. Která základní kritéria bychom měli mít při jejím nákupu na paměti?

Dbejte na kvalitu a hlídejte si finance

Nevyhnutelně vás budou limitovat finance. Klíčem k úspěšnému nákupu je zcela jistě nutné stanovení si rozpočtu. Určete si s jistou rezervou maximální možnou částku, kterou chcete a můžete si dovolit investovat.

Nevyhnutelně to tak předurčí i další rozhodování. Možná jednoduše přijdete na to, že kuchyně z masivu na míru ve vašich finančních možnostech zkrátka není. Můžete ho nahradit laminem, které je dostatečně odolné. Pro jeho nižší pořizovací cenu se s tímto materiálem setkáte v tuzemských kuchyních asi vůbec nejčastěji.

Podcenit bychom neměli ani kvalitu kování, úchytů, závěsů nebo výsuvných mechanismu. Zdánlivé maličkosti vám mohou dost výrazně překazit pohodlnou práci.

Jak hospodařit s místem

Dalším důležitým faktorem je prostor, který máte k dispozici. Kuchyňská linka musí být v první řadě účelná. Měla by vám poskytnout dostatek prostoru na práci a disponovat i úložným prostorem. Pro představu, na délku pracovní plochy bychom si ideálně měli dopřát alespoň 120 cm. Dbáme zejména na systém tzv. zón, které kopírují posloupnost jednotlivých činností u vaření. Praktičnosti se nemusíte vzdávat ani v malé kuchyni, jednoduše je potřeba přemýšlet a chytře využít vše, co je vám dostupné.

Doslova kouzlo dokáží třeba rohové skříňky. Výšku závěsných skříněk je potřeba nadimenzovat adekvátně na výšku postavy, pokud možno samozřejmě všech osob, které se po kuchyni budou často pohybovat. Standardní výška horních skříněk se stanovuje na 72 cm nebo 90 cm, u těch horních to bývá kolem 86 cm, případně 91 cm.

Vždy je ale podstatná výška postavy, od které bychom měli tyto parametry odvodit. Od unifikovaných rozměrů se výrobci postupem času naučili upouštět. Ergonomie je při práci zcela zásadní, rozhodně bychom se při mytí nádobí neměli hrbit tak, až nás budou bolet záda.